Voorwoord
Hoofdstuk 1: Beleid en Strategie
Hoofdstuk 2: Opsporing en vervolging in eerste aanleg
§2.1 Aantal strafzaken in eerste aanleg
Tabel 1 Ingeschreven verdachten misdrijven
Tabel 1a Verhouding man/vrouw/minderjarige/meerderjarige in misdrijfzaken 2023
Tabel 2 Meest voorkomende misdrijven 2023
Tabel 2a Corruptie 2023
Tabel 2b Witwassen 2023
Tabel 2c Mensensmokkel 2023
Tabel 3 TOM-zitting 2023
Tabel 4 TOM-zitting Manehando Bao di Influencia (MBI) 2023
Tabel 5 Misdrijfzitting
Tabel 5a Geactiveerde dagvaardingen
Tabel 6 Ingeschreven verdachten bij overtredingen
Tabel 7 Geseponeerde zaken
Tabel 8 Militaire Zaken
§2.2 Specifieke delicten
Tabel 9 Aantal levensdelicten
Tabel 10 Voorhanden hebben vuurwapen
Tabel 11 Aantal drugsdelicten
Tabel 12 Geregistreerde verkeersdelicten
Tabel 12a
Tabel 13 Verkeerszitting
Hoofdstuk 3: Hoger Beroep en Cassatie
§3.1 Strafzaken in hoger beroep
Tabel 14 Zaken in hoger beroep
§3.2 Cassatieberoepen
Tabel 15 Zaken in cassatie
Hoofdstuk 4: Executie en gratie
§4.1 Totaal ontvangen gelden
Tabel 16 Ontvangen gelden
§4.2 Executie en vrijheidsstraffen
Tabel 17 Executie gevangenisstraf vrije voeters
Tabel 18 Executie gevangenisstraf gedetineerden
§4.3 Executie vervangende hechtenis
§4.4 Overdracht strafexecutie op grond van artikel 40 van het Statuut
Tabel 19 Verzoeken overdracht strafexecutie
§4.5 Overname strafexecutie op grond van verdragen
§4.6 Adviezen gratieverzoeken
Tabel 20 Adviezen gratieverzoeken
Hoofdstuk 5: Overige taken en werkzaamheden
§5.1 Kleine rechtshulpverzoeken
Tabel 21 Kleine rechtshulpverzoeken
§5.2 Uitleveringsverzoeken
Tabel 22 Uitleveringsverzoeken
§5.3 Justitiële documentatiedienst
Tabel 23 Aantal verklaringen omtrent het gedrag
§5.4 Extrajudiciële zaken
Tabel 24 Extrajudiciële zaken
Tabel 24a Verzoeken Burgerlijke Stand verbetering akte
Tabel 24b Verzoeken Voogdijraad ondertoezichtstelling van kinderen
§5.5 Overige
Tabel 25 Verzoeken op grond van de Krankzinnigenverordening
Tabel 26 Verzoeken op grond van de Richtlijnen Geslachtsnaamswijziging
Hoofdstuk 6: Personeelsmanagement
§6.1 Personeelsmanagement
Tabel 28 Personeelssterkte (december 2023)
§6.2 Ziekteverzuim
Tabel 29 Ziekteverzuim
§6.3 Prestatiemanagement
Voorwoord
In ons jaarverslag van 2022 heeft de lezer kennisgenomen van de vaststelling van ons Visiedocument 2023-2027 waarin het Openbaar Ministerie Aruba (OM) als zijn visie noemde de basis op orde hebben bij dit belangrijk instituut. Als voorbeeld kan hier worden genoemd de herstart die is gemaakt met de daadwerkelijke inning van geldboetes met behulp van Cuerpo Especial Arubano (CEA) in juni 2023.
Wij kijken terug op een interessant jaar waarin verschillende relevante projecten zijn gestart en doelstellingen zijn bereikt voor onze organisatie. Daarnaast zijn nieuwe samenwerkingsvormen van start gegaan en al bestaande voortgezet.
Dit alles hebben wij niet kunnen realiseren dan met de inzet intern van het gehele personeel en extern van onze relevante stakeholders. Daarom is dan ook een dankwoord aan iedereen die op de een of andere manier heeft bijgedragen op zijn plaats.
In hoofdstuk 1 van ons jaarverslag wordt teruggeblikt op reeds behaalde of nog te behalen doelen en prestaties.
Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 inzichtelijk gemaakt hoeveel misdrijven en overtredingen werden geregistreerd. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de top 10 misdrijven, specifieke delicten en afdoeningsbeslissingen.
Hoofdstuk 3 behandelt het ingestelde hoger beroep tegen een strafvonnis in eerste aanleg en cassatie tegen het vonnis gewezen in hoger beroep.
In hoofdstuk 4 worden bedragen genoemd die het OM voor het Land Aruba heeft geïnd na gerechtelijk gewezen vonnissen en uit opgelegde transacties. Daarnaast wordt ook een stand van zaken gegeven over de executie van gevangenisstraffen.
Hoofdstuk 5 geeft een indruk van de overige taken en werkzaamheden waarmee het OM belast is. Dit is niet een volledig beeld omdat het OM ook nog belast is met het uitbrengen
van onder meer adviezen aan overheidsdiensten, het aanleveren van input bij evaluaties van verdragen en de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).
In het laatste hoofdstuk wordt gekeken naar de personeelssterkte van de organisatie en het ziekteverzuim. Het wordt afgerond met een korte terugblik op het prestatiemanagement wat in 2023 binnen de overheid is geïntroduceerd. Het OM houdt zich aan deze cyclus van prestatiegesprekken met de medewerkers.
mr. A.L.A.C. Flanegin
procureur-generaal
Goedgekeurd in het directieoverleg van 10 september 2024
Hoofdstuk 1: Beleid en Strategie
Het OM hanteert een jaarcyclus waarbij een jaarplan wordt opgesteld voor het beoogde jaar en vervolgens een jaarverslag wordt gemaakt ter evaluatie van dat jaar. Dit proces helpt bij het monitoren van de in het Visiedocument ‘Op weg naar 2027’ gestelde doelen en prestaties.
Hierna volgt een opsomming van de meest relevante doelen en prestaties.
- Aanpak ondermijning en verantwoording ondermijningsgelden
Ter versterking van de aanpak van ondermijnende criminaliteit die de erosie van onze legale structuren van onze democratische rechtsstaat veroorzaakt, is door Nederland voor 2023 €655.000,- beschikbaar gesteld aan het OM. Per 1 maart 2023 is dan ook de Werkgroep ondermijning van het OM opgericht en sindsdien actief. Deze werkgroep bestond in 2023 uit twee juridisch medewerkers, de officier van justitie en de beleidsmedewerker (allen belast met de portefeuille ondermijning), een medewerker ondersteuning en een medewerker beslag & executie. Deze functionarissen zijn volledig gefinancierd uit de ondermijningsgelden. Daarnaast maken nog andere medewerkers van het OM deel uit van de Werkgroep ondermijning die niet worden gefinancierd uit de ondermijningsgelden, maar wel door hun portefeuille of werkzaamheden van belang zijn voor de aanpak van ondermijning. Het betreft onder andere de officieren van justitie belast met de portefeuilles witwassen/afpakken en mensenhandel/mensensmokkel en de rechercheofficier. Door deze uitbreiding moest het gebouw waarin het OM Aruba gehuisvest zit verbouwd worden en, het nodige kantoormeubilair en communicatiemiddelen worden aangeschaft.
Een van de belangrijkste taken van de Werkgroep ondermijning was het opstellen van het Actieplan Ondermijning Aruba. Dit Actieplan waarmee de wekgroep direct is begonnen, is een levend document geworden. Het beschrijft, concrete doelstellingen met bijbehorende acties voor een duurzame, integrale aanpak in Aruba. Denk hierbij aan actiepunten die voorzien in het leggen van een duurzame basis voor de aanpak in de komende jaren. Gedacht moet worden aan het opstellen van barrièremodellen met ketenpartners op ondermijningsthema’s en het aanstellen van een medewerker financieel beheer ondermijningsgelden voor het OM. Dit Actieplan is begin 2024 door de directie van het OM goedgekeurd.
Daarnaast is de werkgroep gestart met het in kaart brengen van (en kennismaken met) het netwerk (taken en bevoegdheden i.r.t. de ondermijningsaanpak) in Aruba en in het Koninkrijk is aansluiting gezocht bij het project Bestuurlijke Aanpak Ondermijning Aruba[1].
Ten behoeve van de organisatie van het OM is tijdens de OM-week in november 2023 door enkele leden van de werkgroep een korte presentatie gegeven aan het personeel inclusief een quiz over dit onderwerp teneinde intern meer bekendheid te geven aan de betekenis van het begrip ondermijning en te belichten hoe veel afdelingen binnen het OM (team misdrijfzaken, team Paga Bo Boet, beleid, communicatie en executie) met dit thema in aanraking komen.
Voor de gehele OM Aruba-organisatie hebben daarnaast, ter uitbreiding en versterking van het netwerk en ten behoeve van kennisontwikkeling, diverse dienstreizen plaatsgevonden in (inter)regionaal verband. Voorts zijn de eerste stappen gezet in het kader van opleiding. Omdat de ondermijningsgelden van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) niet naar lokale opsporingsdiensten gaan heeft het OM besloten om voor bepaalde cursussen ook het Korps Politie Aruba (KPA) en de Landsrecherche Aruba (LR) uit te nodigen om, op kosten van het OM, deel te kunnen nemen aan bijvoorbeeld de leergang FINEC (financieel-economische criminaliteit). De versterking van de keten, en niet alleen van het OM, is beslist noodzakelijk voor een effectieve aanpak van ondermijning in Aruba.
Buiten deze specifieke activiteiten zijn officieren van justitie onverminderd doorgegaan met (het leiden van) onderzoeken naar strafbare feiten betreffende ondermijning. Hierbij moet gedacht worden aan zaken die zien op corruptie, witwassen, fraude en valsheden, mensenhandel en –smokkel en grootschalige drugshandel. Op onze website informeert het OM geregeld over (de voortgang van) dit soort zaken.
- Project Bestuurlijke Aanpak Ondermijning
In 2023 is het Protocol inzake de bestuurlijke aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit[2] in de Caribische landen van het Koninkrijk officieel getekend door de drie landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Op 12 december 2023 is het protocol gepubliceerd in het Afkondigingsblad van Aruba. Doel van het protocol is een bijdrage te leveren aan het tegengaan van ondermijning door initiatieven te ondersteunen op het terrein van de bestuurlijke aanpak. Bij de bestuurlijke aanpak gaat het om de inzet van bestuurlijke instrumenten voor de voorkoming van criminaliteit, waaronder het weigeren of intrekken van vergunningen, het sluiten van panden of het opleggen van bestuurlijke boetes.
In het kader van dit protocol stelt de Nederlandse Rijksoverheid een bedrag van 1 miljoen euro ter beschikking aan de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten voor het project Bestuurlijke Aanpak Ondermijning. Voor ieder land is 250.000 euro beschikbaar en de resterende 250.000 euro is bestemd voor initiatieven van de drie landen gezamenlijk. Ieder Land kan aan de hand van het indienen van concrete projectvoorstellen aanspraak maken op de beschikbare gelden.
In 2023 is gewerkt aan aanvragen die zijn gedaan in 2022. Zo is in petit comité gestart met het vormen van een Taskforce Bestuurlijke Aanpak (belast met de uitvoering van de aanvragen en met het op de kaart zetten van de bestuurlijke aanpak in Aruba), is een strategie bepaald voor een bewustwordingscampagne en is gestart met de vervaardiging van een Ondermijningsbeeld. Een weerbaarheidsscan bij een overheidsdirectie en een onderzoek naar de mogelijkheden van de bestuurlijke aanpak van witwassen via vastgoed zullen worden meegenomen bij de vervaardiging hiervan.
Daarnaast heeft Aruba in 2023 zes nieuwe aanvragen gedaan, die alle zes zijn gehonoreerd. Drie aanvragen zijn gedaan door het Bureau Integriteit Aruba (BIA). Het BIA heeft als primair doel het bevorderen en het borgen van de integriteit binnen de ambtelijke organisaties. Daarnaast fungeert het BIA als meldpunt voor integriteitsschendingen binnen de overheid.
Twee andere aanvragen zijn gedaan met het oog op de oprichting van de screeningsautoriteit door het National Central Bureau for Counterterrorism, Security and INTERPOL (NCTVI). Het gaat om het wettelijk kader voor de screeningsautoriteit en de opleiding en facilitering van de medewerkers die de screenings gaan verrichten.
De laatste aanvraag werd door het Ministerie belast met integriteit gedaan en zag op het maken van een video over ondermijning voor de integriteitsweek 2023 in Aruba.
Met deze goedgekeurde aanvragen wordt gewerkt aan de steunpilaren van de bestuurlijke aanpak en daarmee aan een integere overheid.
Tenslotte heeft Aruba in 2023 geparticipeerd in vier aanvragen van de landen gezamenlijk.
De eerste aanvraag betreft de gap-analyse op het terrein van wetgeving. Gezien de overeenkomsten in wetgeving is besloten hierin gezamenlijk op te trekken. Met behulp van de gap-analyse wordt inzichtelijk gemaakt wat het verschil is tussen de huidige juridische mogelijkheden en de gewenste mogelijkheden. De tweede aanvraag heeft betrekking op de uitvoering van de awareness campagne die dit jaar is bedacht. De derde aanvraag zag op de financiering van een Koninkrijk seminar van de Financial Intelligence Units (FIU’s) die in 2023 heeft plaatsgevonden. De vierde aanvraag betreft de financiering van een Koninkrijksconferentie voor de bestuurlijke aanpak die eind februari 2024 op Bonaire zal plaatsvinden.
- Nieuw Wetboek van Strafvordering
Op 1 april 2024 is het nieuw wetboek van strafvordering in werking getreden, nadat de advocaat-generaal samen met een beleidsmedewerker van de afdeling Beleid en Strategie met de coördinatie van de implementatie daarvan belast waren.
Ten behoeve van de implementatie daarvan is een tweetal werkgroepen in het leven geroepen die de implicaties van die nieuwe wet voor wat betreft de twee grootste wijzigingen in kaart hebben gebracht. Het betreft de werkgroep voorlopige hechtenis – onder voorzitterschap van het Gerecht – en de werkgroep slachtofferrechten – onder voorzitterschap van het OM. Aan beide werkgroepen hebben medewerkers van het OM deelgenomen. De werkgroep voorlopige hechtenis is nog steeds actief.
Daarnaast is vanuit het Bureau van de Minister van Justitie en Sociale Zaken een coördinatiegroep in het leven geroepen waaraan diverse betrokken diensten – samen met het OM – de implementatie van het nieuwe wetboek coördineren. Vanuit die werkgroep is in samenwerking met de Universiteit van Aruba vormgegeven aan een opleiding voor medewerkers van alle ketenpartners. Deze opleiding vond plaats in oktober 2023.
- PRIEM en Paga bo Boet (PBB)
Conform gemaakte afspraken met de beheerorganisatie en de leverancier zou de implementatie van het processenregistratiesysteem PRIEM op 1 januari 2023 van start gaan. Bij brief d.d. 23 februari 2023 werd toen een nieuwe deadline vastgesteld van 1 januari 2024. Ook aan deze ingangsdatum is niet voldaan. Voordat het OM verder zal gaan met PRIEM zal een gap analyse worden verricht naar de voor- en nadelen van PRIEM en het huidige processenregistratiesysteem dat de organisatie in gebruik heeft sinds september 2001. Een van de voorwaarden voor implementatie van PRIEM bij het OM is migratie van alle gegevens in het huidige systeem naar PRIEM.
PBB is sinds 1 maart 2023 in gebruik, maar onvolledig. Zo ontbrak de executie module waardoor sinds ingebruikname van PBB geen nieuwe vonnissen konden worden geëxecuteerd. De installatie van de executiemodule heeft niet meer plaatsgevonden in 2023 waardoor grote achterstanden moesten worden weggewerkt.[3]
- Caribbean Financial Action Task Force (CFATF)
Het OM heeft een begin gemaakt met de uitvoering van de aanbevelingen van de CFATF.
Een van de aanbevelingen betreft het publiceren van de procedure met betrekking tot de bevriezingsmaatregelen van fondsen en vermogensbestanddelen zodat deze publiekelijk bekend zijn. Het National Sanctie Comité (artikel 10 van het Sanctiebesluit bestrijding terrorisme en terrorismefinanciering) dat wordt voorgezeten door de procureur-generaal heeft documenten geconcipieerd en aangepast met betrekking tot de werkwijze van dit comité en de procedure rondom de bevriezingsmaatregelingen. Het comité is in afwachting op feedback van het Arubaanse Secretariaat van de CFATF-aangelegenheden zodat deze procedure publiekelijk bekend kan worden gemaakt.
Voorts heeft de CFATF aanbevolen de expertise van de opsporingsinstanties en het OM te bevorderen. In het kader hiervan is voor medewerkers van zowel het OM als van het KPA en de Landsrecherche de leergang “FINEC” georganiseerd. In deze leergang is het fenomeen financieel economische criminaliteit vanuit diverse invalshoeken benaderd. Zo werd ook aandacht besteed aan interventiemogelijkheden en barrièrestrategieën. Deze cursus werd in de periode van 16 t/m 25 oktober 2023 gehouden (13 dagdelen). Ook andere diensten hebben aan deze cursus deelgenomen.
In december hebben meerdere personen, werkzaam bij het OM (officier van justitie met de afpakportefeuille), FIU, het KPA en het Afpakteam, deelgenomen aan een workshop TBML (trade based money laundering) in Jamaica (6 dagdelen). Deze workshop is georganiseerd door de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en CrimJust van de United Nations. Tijdens de workshop zijn kennis en ervaringen gedeeld vanuit de verschillende landen en diverse organisaties en zijn diverse aanbevelingen gedaan richting de CFATF.
Verder is contact gelegd met een opleidingsinstantie met betrekking tot het volgen van cursussen financieel rechercheren en dossiervorming. Dit contact bevindt zich nog in de oriënterende fase.
Aan een plan van aanpak witwassen wordt nog gewerkt. Het was de bedoeling dat dat in 2023 afgerond zou worden, maar dat is niet gelukt. Het is overigens niet een aanbeveling van de CFATF, maar het OM had dit plan als actie in het jaarplan 2023 opgenomen.
Een van de aanbevelingen waaraan het OM ook moet voldoen is het verzamelen en bijhouden van statistieken van onder andere het aantal verrichte onderzoeken op grond van witwassen, terrorisme financiering, corruptie en mensenhandel en mensensmokkel en het bijhouden van de executie van vonnissen inzake ontnemingsgelden. Sinds het laatste kwartaal van 2023 houdt de directie een vinger aan de pols door middel van de op kwartaalbasis gegeneerde managementrapportages.
- Mensenhandel en mensensmokkel
Het OM rapporteert ten behoeve van de Trafficking in Persons van de Verenigde Staten van Amerika (TIP) rapport en the Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings van de Raad van Europa (GRETA) voor de door hun uitgebrachte rapportages. Tevens heeft in 2023 een gesprek plaatsgevonden tussen het OM en GRETA, waarbij de rol en de inzet van het OM ten aanzien van de bestrijding van mensenhandel zijn toegelicht.
Het OM maakt onderdeel uit van de Taskforce Mensenhandel Mensensmokkel Aruba (TMMA) en heeft zijn rol in de TMMA verder onder de loep genomen. Naar aanleiding van deze bevindingen, zal in 2024 verder worden bekeken wat de bijdrage van het OM in de TMMA zal zijn.
In overleg met de officier van justitie belast met de portefeuille mensenhandel en mensensmokkel zal na de uitkomst van diverse gesprekken met het KPA op een ander moment worden bezien of er een start wordt gemaakt met het opstellen van een samenwerkingsconvenant.
- Transparant mediabeleid
Het OM heeft vijfenzestig persberichten gepubliceerd in 2023. Die gingen over acties en aanhoudingen in belangrijke onderzoeken, beslissingen van het OM, uitspraken, het innen van achterstallige boetes, preventief fouilleren, de wapeninzamelingsactie en meer. In maart werd gepubliceerd wat het resultaat was van de vuurwapeninzamelingsactie die in 2022 was gehouden. De wapeninzamelingsactie die van maart 2023 tot 4 juni 2023 werd gehouden betrof een actie om wapens zoals, messen, machetes, boksbeugels en pepperspray te verzamelen.
Verschillende persberichten gingen over de zaak Flamingo. Ook waren er momenten waarop de (voormalige) procureur-generaal (pg) zijn stem liet horen ter zake de persvrijheid in Aruba. De persberichten waren op initiatief van de zaaksofficieren, in samenspraak met de politie en andere partners, en van de hoofdofficier en de procureur-generaal.
De persofficier heeft de media verscheidene keren te woord gestaan in 2023, onder andere, na afloop van de zaak Diamante in maart en Avestrus in april. De procureur-generaal heeft één interview gegeven aan de media, te weten, aan NoticiaCla. Persberichten die recentelijk veel aandacht hebben gegenereerd waren de strafzaak in augustus tegen de man T.H. die op grote schaal huwelijks- en echtscheidingsaktes heeft vervalst, de aanhouding van een lid van de Kustwacht in september, de aanhouding in verband met een dodelijk verkeersongeval in oktober en de aanhouding in verband met een bommelding in een hotel.
- Bevorderen deskundigheid
In het kader van het bevorderen van de deskundigheid van de medewerkers van het OM hebben in 2023, naast de cursussen op specialistisch gebied hiervoor onder 5 vermeld, meerdere cursussen en leergangen plaatsgevonden. Sommige cursussen specifiek voor een bepaalde medewerker, andere cursussen of leergangen voor een groep medewerkers.
Zo hebben medewerkers, in samenwerking met het OM Carib, kunnen deelnemen aan de cursus “Cryptodata” en de cursus “Strafrechtelijk bewijs” in Curaçao.
Eveneens heeft voor de medewerkers van het OM, het KPA en de LR de leergang “Leidinggeven aan grote opsporingsonderzoeken” plaatsgevonden in 2023.
Een aantal collega’s heeft via het Nederlandse Studiecentrum Rechtspleging (SSR) de cursussen “Corruptie” en “Criminele inlichtingen” gevolgd.
Voor de uit Nederland uitgezonden medewerkers is in 2023 een basiscursus Papiamento georganiseerd.
- Richtlijnen
In 2023 is er vanuit de werkgroep slachtofferrechten, ten behoeve van de implementatie van het nieuwe Wetboek van Strafvordering in 2024, geïnventariseerd welke consequenties deze rechten zullen hebben voor de huidige werkprocessen en protocollen van de betrokken justitiële diensten en andere organisaties. Tevens is nagegaan welke knelpunten wellicht kunnen optreden bij de uitvoering. Het proces slachtofferrechten dient zodanig ingericht te zijn dat het OM in een strafrechtelijke procedure vanaf het eerste contact van het slachtoffer met de politie en het OM, rekening houdt met de belangen van het slachtoffer. Vervolgens kan de richtlijn Slachtofferzorg uit 2007 geactualiseerd worden.
Een van de acties voortvloeiend uit ons visiedocument ‘op weg naar 2027’ was het opstellen van een milieurichtlijn in 2023. Deze intentie is te ambitieus gebleken. Een milieurichtlijn kan namelijk niet los worden gezien van moderne milieuwetgeving die van goede kwaliteit is en van behoorlijk bestuur en beleid. Gebreken zoals sterk verouderde wetgeving moeten eerst worden hersteld. De overheid is dan ook eerst aan zet om te zorgen voor goede wetgeving en goed bestuurlijk beleid. In die gevallen waarin de wetgeving wel is gemoderniseerd bijvoorbeeld in geval van invoer van plastic producten, zijn uitgebreide bestuurlijke handhavingsbepalingen opgenomen, die indien deze worden toegepast, het OM noch het KPA eerst aan zet zijn.
Het OM heeft voor ogen dat het Landsbesluit alcoholgehalte en de ministeriële regeling, die aanwijst dat bloedonderzoeken alcoholgehalte uitsluitend door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden uitgevoerd, aangepast zullen worden zodat ook lokale laboratoria of laboratoria in de regio zodanige onderzoeken kunnen uitvoeren. Dit scheelt tijd en geld. Zulke laboratoria dienen wel geaccrediteerd te zijn en deskundig op het gebied van de bioanalyse.
Lokaal en in de regio zijn er gesprekken gaande met verschillende laboratoria die mogelijk aan deze criteria voldoen. De bereidheid in het investeren aan apparatuur is een factor die door hun in overweging wordt genomen. Ook beperkte wetgevingscapaciteit is een aspect waar rekening mee gehouden moet worden, waardoor dit onderwerp in 2024 wordt voortgezet.
In mei 2023 is de werkinstructie ‘Inzet forensisch arts in het kader van forensisch technische opsporing’ tussen het OM en het KPA, door de hoofdofficier van Justitie en de Korpschef ondertekend. Begin december 2023 is de forensisch arts die tijdelijk in Aruba was teruggegaan naar Nederland. Begin 2024 is een nieuwe forensisch arts met haar werkzaamheden aangevangen.
- Werkgroep forensische zorg, TBS en Pij
Het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO) van 22 juni 2023 heeft besloten om opvolging te geven aan de voorgelegde verzoeken van de Koninkrijksbrede Werkgroep, waaronder overleg met de ministers van gezondheidszorg ten behoeve van samenwerking bij forensische en beveiligde zorg. Het afgelopen jaar heeft de werkgroep vanwege een te ontwikkelen pilot Forensische Zorg Aruba en vanwege een op te leveren business-case voor (basisvoorzieningen) forensische zorg in het Caribisch deel van het Koninkrijk, werkbezoeken afgelegd en brainstormsessies gehouden met uitvoeringsorganisaties in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint-Eustatius.
In het JVO van januari 2024 heeft de werkgroep een tussenrapportage gegeven.
- Samenwerkingsvormen en overleggen
Naast de reeds bestaande samenwerkingsvormen zoals de Centrale Stuurgroep RST, de Adviesgroep RST en het Koninkrijk procureurs-generaal overleg, is een nieuw platform van start gegaan in juni 2023. Aan dit ondermijningsplatform Cariben nemen deel naast de korpschefs van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, BES, Team Chef RST en de procureurs-generaal van het OM Carib en het OM Aruba.
Hoofdstuk 2: Opsporing en vervolging in eerste aanleg
§2.1 Aantal strafzaken in eerste aanleg
Instroom
Tabel 1 Ingeschreven verdachten misdrijven
Totaal aantal ingeschreven verdachten in misdrijfzaken | 2022 | 2023 |
3021 | 2187 |
In vergelijking met 2022 is een daling in het aantal ingeschreven verdachten in misdrijfzaken waargenomen van 28%.
Tabel 1a Verhouding man/vrouw/minderjarige/meerderjarige in misdrijfzaken 2023
Man | Vrouw | Onbekend[4] | |
Minderjarigen + Meerderjarigen | 1764 | 400 | 1 |
Minderjarig | 141 | 31 | / |
Meerderjarig | 1623 | 369 | 1 |
Meerderjarig tussen de 18-23 jaar | 243 | 43 | / |
In vergelijking met het aantal minderjarigen in 2022, is een lichte stijging waargenomen van 3%.
Van de totaal ingeschreven verdachten in misdrijfzaken werden 971 verdachten voor de officier van justitie geleid.
Tabel 2 Meest voorkomende misdrijven 2023
Meest voorkomende misdrijven | 2023 | |
1 | Rijden zonder rijbewijs (10 LWV) | 901 |
2 | Rijden onder invloed (5 LWV) | 509 |
3 | Mishandeling (2:273 t/m 2:277 Sr) | 447 |
4 | Soft drugs delicten (4 LVM) | 255 |
5 | Diefstal + diefstal o.v.o. (2:288 t/m 2:290 Sr) | 224 |
6 | Bedreiging | 212 |
7 | Hard drugs delicten (3 LVM) | 154 |
8 | Vernieling | 136 |
9 | Zedenmisdrijven (2:193 t/m 2:215 Sr) | 117 |
10 | Openlijke geweldpleging | 81 |
Ook hier is een stijging waargenomen in het rijden zonder rijbewijs. Vorig jaar stond dit misdrijf op de eerste plaats, met een lager aantal namelijk 716 verdachten in vergelijking met 2023. Dit stelt voor een stijging van 26%.
Het is voor het eerst dat de zedenmisdrijven in de top 10 voorkomen. De oorzaak hiervan is vermoedelijk gelegen in het bewustwordingsproces in de samenleving van Aruba om aangifte te doen.
De top 5 misdrijven onder minderjarigen waren in 2023:
- openlijke geweldpleging;
- bedreiging;
- diefstal onder verzwarende omstandigheden;
- heling;
- vernieling.
Top 1 en 2 in 2023 zijn gelijk gebleven als die van 2022. Gewijzigd zijn wel de drie laatste delicten, die in 2022 soft drugs delicten, mishandeling en vuurwapenbezit waren.
In het jaarplan 2023 was de bestrijding ondermijning als focuspunt gesteld. De bestrijding van corruptie hoort bij een effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit. In de volgende tabellen wordt een overzicht gegeven van de geregistreerde strafzaken die met name gerelateerd zijn aan corruptie. Het gaat om de misdrijven:
- actieve omkoping (2:128/ 2:129 Sr);
- passieve ambtelijke omkoping (2:350/ 2:351 Sr);
- misbruik van functie (2:354 Sr);
- valsheid in geschrift (2:184 Sr);
- oplichting (2:305 Sr);
- witwassen (2:404 t/m 2:406 Sr).
Tabel 2a Corruptie 2023
Totaal geregistreerde verdachten met betrekking tot de artikelen 2:128/ 2:129, 2:350/ 2:351, 2:354, 2:184 en 2:305 Sr | Dagvaarding | Sepot | Voorwaardelijk Sepot/ TOM | Nog geen afdoenings- beslissing | Vonnis |
88 | 44 | 20 | 3 | 22 | 18 |
Het aantal verdachten is in vergelijking met 2022 toegenomen met 65%. Van de 44 dagvaardingen (in 2022: 3) die zijn opgemaakt zijn er 18 vonnissen (in 2022: 13) uitgesproken. De resterende dagvaardingen dienen nog ter terechtzitting te worden gebracht. In de overige gevallenis alsnog besloten de zaak (voorwaardelijk) te seponeren.
Tabel 2b Witwassen 2023
Totaal geregistreerde verdachten met betrekking tot de artikelen 2:404 t/m 2:406 Sr | Dagvaarding | Sepot | Voorwaardelijk Sepot/ TOM | Nog geen afdoenings- beslissing | Vonnis |
20 | 5 | 3 | 4 | 8 | 2 |
Van de 20 verdachten zijn er 2 gedagvaard voor witwassen. De vonnissen die zijn uitgesproken waren niet voor een veroordeling van witwassen. Ten aanzien van 8 geregistreerde verdachten moet nog een afdoeningsbeslissing worden genomen.
Ook in 2023 werd de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel als prioriteit gesteld.
Er werden 13 mensensmokkelonderzoeken gestart die zagen op smokkelreizen met de boot vanaf Venezuela. Met betrekking tot 7 boten waren er verdachten aangemerkt die ook vervolgd werden. Voor 5 boten waren uiteindelijk na nader onderzoek geen verdachten naar voren gekomen of was er onvoldoende bewijs om de verdachten te vervolgen. Eén zaak is nog in onderzoek. Bij twee verschillende bootreizen waren personen overleden. Bij een bootreis ging het om 1 persoon. Bij de andere bootreis ging het om (minimaal) 4 personen.
Daarnaast zijn er projectmatige onderzoeken verricht in de prostitutiezone in San Nicolas. Dat heeft geleid tot nog twee onderzoeken naar mensensmokkel waarbij sprake was van uit winstbejag verschaffen van rechtmatig verblijf. Bij voornoemde onderzoeken betrof het veelal Colombiaanse vrouwen die zonder vergunning werkten in de bars en door de verdachten gehuisvest werden. Bij een van deze zaken wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke mensenhandel aspecten.
Ten aanzien van het misdrijf mensenhandel werden 4 verdachten geregistreerd. Na nader onderzoek zijn hiervan 2 gedagvaard voor mensensmokkel en zijn hiervoor ook veroordeeld. Voor 2 verdachten is er nog geen afdoeningsbeslissing genomen.
Tabel 2c Mensensmokkel 2023
Totaal geregistreerde verdachten art.2:154 Sr | Dagvaarding | Sepot | Voorwaardelijk Sepot/ TOM | Nog geen afdoenings- beslissing | Vonnis |
26 | 18 | 8 | 0 | 1 | 13 |
Tabel 3 TOM-zitting 2023
Totaal opgeroepen verdachten | Verschenen | Niet verschenen | Voor-waardelijk sepot | Dagvaarding | Berisping | Sepot |
344 | 263 | 81 | 183 | 38 | 31 | 11 |
Naast het feit dat de TOM-afdoening voor de verdachte gunstig is omdat het voorwaardelijk sepot niet een belemmering vormt voor het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt op deze wijze ook de druk op de zittingscapaciteit bij het Gerecht enigszins verminderd.
In 2022 werden meer verdachten opgeroepen voor de TOM-zitting namelijk 386 waarvan 272 ter zitting waren verschenen. In 2023 is derhalve de hoeveelheid opgeroepen verdachten gedaald met 11% terwijl de niet verschenen verdachten zijn toegenomen met 145%.
Tabel 4 TOM-zitting Manehando Bao di Influencia (MBI) 2023
Totaal opgeroepen verdachten | Verschenen | Weder opgeroepen | Voorwaardelijk sepot | Dagvaarding |
222 | 151 | 32 | 144 | 39 |
Dit is een speciale TOM-zitting voor de verdachten die opgeroepen worden voor het rijden onder invloed. Onder begeleiding van de Stichting Reclassering en Jeugdbescherming Aruba (hierna: Reclassering) kregen 146 dronkenrijders een speciaal programma aangeboden. Dit is een leerstraf dat bedoeld is om bepaald gedrag (rijden onder invloed in dit geval) te beïnvloeden om te voorkomen dat opnieuw de fout wordt ingegaan.
In 2022 werden 226 verdachten opgeroepen voor TOM-zitting MBI waarvan 133 waren verschenen. De niet verschenen verdachten werden alsnog gedagvaard.
Tabel 5 Misdrijfzitting
2022 | 2023 | |
Donderdag zitting (vrije-voeters) | 713 | 521 |
Vrijdag zitting (gedetineerden) | 199 | 194 |
De afgelopen jaren is het OM begonnen met het wegwerken van voorraden strafzaken die door stagiaires in het kader van hun leerproces voor de officieren van justitie werden voorbereid. Daardoor konden in 2022 de zogenaamde vrije voeters (niet gedetineerden) worden gedagvaard en was het aantal dat in 2023 werd gedagvaard een stuk minder. Het OM heeft ook in 2023 gebruik gemaakt van de inzet van stagiaires.
Medio 2023 heeft het OM samen met het Gerecht een verkeerstoren opgericht. Deze verkeerstoren waar zowel een medewerker van het OM als het Gerecht inzit, proberen samen voor een goede planning zorg te dragen van de gedetineerdenzaken rekening houdend met de termijnen en agenda’s.
Tabel 5a Geactiveerde dagvaardingen[5]
Geactiveerde dagvaardingen 2022 | Misdrijfzaken 1285 waarvan 561 vonnissen uitgesproken | Overtredingen 2514 waarvan 513 vonnissen uitgesproken |
2023 | 1481 waarvan 747 vonnissen uitgesproken | 2724 waarvan 980 vonnissen uitgesproken |
In 2023 werd begonnen met het nieuwe processysteem Pago Bo Boet (PBB) voor overtredingszaken. Daardoor zijn een aantal overtredingszaken in het Rubi-systeem geregistreerd en een aantal in het PBB-systeem. Voor query’s uitdraaien uit het PBB-systeem is het OM afhankelijk van de helpdesk van de leverancier die in Curaçao is gevestigd.
Overtredingen
Tabel 6 Ingeschreven verdachten bij overtredingen
Totaal aantal ingeschreven verdachten in overtredingszaken | 2022 | 2023 |
7993 | 7172 |
Voor de uitdraai van de exacte gegevens moesten die gegenereerd worden uit zowel het Rubi-systeem en het PBB-systeem. Dit is niet efficiënt voor het wekproces.
Tabel 7 Geseponeerde zaken
Totaal aantal geseponeerde zaken | 2022 | 2023 |
Onvoorwaardelijk geseponeerd overtredingen | 7351 | 427 |
Onvoorwaardelijk geseponeerd misdrijven | 2569 | 1318 |
Voorwaardelijk geseponeerd | 556 | 545 |
De volgende sepotcodes werden het meest gebruikt om deze strafzaken te seponeren:
- Sepot 43: Dit houdt in dat hoewel het feit niet is verjaard is het wel zo lang geleden gepleegd dat strafvervolging niet langer doelmatig wordt geacht;
- Sepot 2: Dit betekent dat er onvoldoende, onbruikbaar of niet overtuigend bewijs is;
- Sepot 52: Hiermee wordt bedoeld dat eigen letsel of schade of ander overheidsoptreden al voldoende straf is geweest; strafvervolging voegt daar (te) weinig aan toe.
Tabel 8 Militaire Zaken
Totaal aantal militaire zaken | 2022 | 2023 |
Ontvangen dossiers van de Koninklijke Marechaussee | 13 | 10 |
Er zijn 11 onderzoeken gestart door de Koninklijke Marechaussee in militaire zaken. In 1 onderzoek zijn geen verdachten voorgekomen. In de andere 10 onderzoeken zijn totaal 16 verdachten naar voren gekomen en gehoord. Hiervan zijn 6 verdachten overgedragen aan Nederland. De andere 10 hebben een afdoeningsbeslissing gekregen zoals een voorwaardelijk sepot, een dagvaarding of een sepot.
§2.2 Specifieke delicten
Geweldsdelicten
Tabel 9 Aantal levensdelicten
Totaal aantal levensdelicten | 2022 | 2023 |
Moord/ doodslag (2:262/ 2:259 Sr) | 3 | 4 |
In 2023 waren er 4 dodelijke slachtoffers. In 1 zaak is het onderzoek nog gaande. In 1 zaak moeten de verdachten nog worden gedagvaard. Een andere zaak werd geseponeerd omdat de verdachte is overleden.
In 1 zaak werd de verdachte veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Er werd hoger beroep ingesteld. De medeverdachte werd vrijgesproken.
Tabel 10 Voorhanden hebben vuurwapen
Totaal aantal vuurwapendelicten | 2022 | 2023 |
Voorhanden hebben vuurwapen (3 VWV) | 131 | 78 |
Het KPA heeft in 2023 in totaal 31 vuurwapens in beslag genomen.
Drugsdelicten
Tabel 11 Aantal drugsdelicten
Totaal aantal drugsdelicten | 2022 | 2023 |
Hard drugs (3 LVM) | 173 | 154 |
Soft drugs (4 LVM) | 317 | 255 |
Artikel 11C LVM (voorbereiding) | 20 | 43 |
Artikel 2 LVM (verbouw marihuana) | 11 | 13 |
Aantal processen-verbaal drugskoeriers | 7 | 50 |
De Unit Narcotica van het KPA heeft zich intensief ingezet om de lokale drugshandel aan te pakken. De operaties hebben geleid tot inbeslagname van verdovende middelen, geld in verschillende valuta, vuurwapens en munitie. Er werden 251 verdachten aangehouden en 49 onderzoeken opgestart.
In totaal werd onder meer de volgende hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen en vernietigd:
- 15.530,274 kilo cocaïne;
- 3.056,413 kilo marihuana kruiden;
- 465 marihuana planten en 163 marihuana zaden;
- 958,30 gram MDMA;
- 5334 XTC-pillen.
Daarnaast werd in totaal de volgende hoeveelheid geld in beslag genomen:
- Afl. 11.830,45;
- US$ 8.560;
- €820.
Verkeer
Tabel 12 Geregistreerde verkeersdelicten
Geregistreerde verkeersdelicten | 2022 | 2023 |
Verkeersmisdrijven | 1174 | 579 |
Verkeersovertredingen | 5418 | 599 |
Verkeersmisdrijven PBB | / | 901 |
Verkeersovertredingen PBB | / | 5676 |
In maart 2023 werd begonnen met registreren in het PBB-systeem. Vandaar dat er in de tabel een onderscheid is gemaakt in de cijfers die uit het Rubi-systeem gegenereerd werden en die uit het PBB-systeem. De afgelopen jaren werden er afspraken gemaakt met het KPA om verkeersovertredingen vast te leggen in de oproepingsprocessen-verbaal (opv) en niet in de administratief bewerkelijke tikprocessen-verbaal. Daar wordt sinds 2023 strak op gestuurd en met resultaat.
Tabel 12a
Specifieke verkeersgegevens | 2022 | 2023 |
Rijden onder invloed alcohol | 395 | 509 |
Rijden zonder rijbewijs | 716 | 901 |
Dodelijke verkeersslachtoffers | 14 | 9 |
Tabel 13 Verkeerszitting
2022 | 2023 | |
Totaal aantal processen-verbaal dat behandeld werd ter terechtzitting | 3588 | 5584 (Rubi + PBB) |
Deze cijfers vertegenwoordigen de geregistreerde verkeerszaken die op de zitting werden behandeld, maar niet het aantal verdachten. Immers 1 verdachte kan meerdere verkeerszaken op zijn of haar naam hebben die tegelijkertijd worden gedagvaard.
Hoofdstuk 3: Hoger Beroep en Cassatie
§3.1 Strafzaken in hoger beroep
Tabel 14 Zaken in hoger beroep
Zaken in hoger beroep | 2022 | 2023 |
Hoger beroep gevangenhouding | 30 | 38 |
Hoger beroep strafvonnis | 63 | 78 |
Totaal | 93 | 116 |
Er is 78 keer hoger beroep ingesteld tegen het vonnis in eerste aanleg. De officier van justitie is heeft 19 keer hoger beroep ingesteld en de verdachte 64 keer. Een aantal werd ingetrokken voordat de zaak in hoger beroep werd behandeld.
§3.2 Cassatieberoepen
Tabel 15 Zaken in cassatie
Zaken in cassatie | 2022 | 2023 |
Strafzaak | 19 | 2 |
Uitlevering | 1 | / |
Totaal | 20 | 2 |
Zowel de advocaat-generaal als de verdachte hebben 1 keer cassatie ingesteld tegen het vonnis in hoger beroep.
Hoofdstuk 4: Executie en gratie
§4.1 Totaal ontvangen gelden
Tabel 16 Ontvangen gelden
Ontvangen gelden | 2022 | 2023 |
Ontvangen gelden uit transacties | Afl. 922.504,38 | Afl. 1.042.345,18 |
Ontvangen gelden na gerechtelijk vonnis | Afl. 644.846,35 | Afl. 1.273.864,00 |
Ontvangen gelden geïncasseerd door KPA | Afl. 4.840,00 | Afl. 7.152,50 |
Online betalingen | Afl. 886.460,38 | Afl. 1.098.488,20 |
Totaal ontvangen gelden | Afl. 2.458.651,11 | Afl. 3.421.849,88 |
In 2023 is sinds juni gestart met het structureel en actief innen van geldboetes. Dit heeft geleid tot bijna 1 miljoen meer ontvangen gelden dan in 2022. Dankzij de mogelijkheden van RUBI kunnen wij zelf nagaan hoeveel geldboetes zijn geïnd.
Schadevergoeding
Totaal werd een bedrag van Afl. 86.800,10 aan schadevergoeding betaald. Een bedrag van Afl. 69.334,80 werd aan de benadeelde partijen uitbetaald. De opgelegde schadevergoeding wordt dikwijls niet in één keer uitbetaald aan de benadeelde partij, maar in termijnen. De betaalde schadevergoeding is afkomstig uit strafzaken die in de jaren 2016 tot en met 2023 op de terechtzitting zijn behandeld.
Ontnemingsgelden
In 2023 heeft het OM Afl. 204.700,00 aan ontnemingsgelden kunnen afstorten in de Landskas.
Afpakteam
Door het Afpakteam is in 2023 behalve conservatoir beslag gelegd op geld, ook conservatoir beslag gelegd op onroerende goederen en op voer- en vaartuigen. Er is een executieveiling gehouden voor horloges en sieraden. Dit leverde een bedrag op van Afl. 206.149,55. Tevens werd een veiling gehouden voor de verkoop van boten. Dit leverde een bedrag op van Afl. 164.959,00. Deze bedragen opgeteld bij de inbeslaggenomen gelden leverde een totaal op van Afl. 604.883,15 en USD 71.881,25.
De herziening van het Convenant van het Afpakteam zal in 2024 worden afgerond.
§4.2 Executie en vrijheidsstraffen
Tabel 17 Executie gevangenisstraf vrije voeters
2022 | 2023 | |
Totaal vrije voeters die een gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen | 86 | 92 |
Straf uitgezeten gelijk aan voorarrest | 55 | 31 |
Straf nog niet uitgezeten | 31 | 61 |
Voor de vrije voeters die hun opgelegde gevangenisstraf hebben uitgezeten geldt dat zij een gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen die niet langer was dan het aantal dagen dat zij al in voorarrest hebben gezeten. In 2024 is een aanvang gemaakt met de executie van gevangenisstraffen uit 2023 die nog niet zijn uitgezeten.
Tabel 18 Executie gevangenisstraf gedetineerden
2022 | 2023 | |
Totaal gedetineerden ingesloten in KIA | 307 | 289 |
Totaal gedetineerden ontslagen uit KIA | 286 | 313 |
Totaal gedetineerden gevangenisstraf uitgezeten | 129 | 161 |
Sinds januari 2023 werd het beleid inzake de tenuitvoerlegging van onvoorwaardelijke (vervangende) vrijheidsstraffen in de praktijk toegepast.
§4.3 Executie vervangende hechtenis
Het OM heeft 175 rapporten, waarvan 38 overtredingsrapporten, van de Reclassering ontvangen.
In samenwerking met het KIA, CEA en het OM vindt sinds juni 2023 de structurele tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis plaats in die gevallen wanneer de opgelegde geldboete niet werd betaald. In totaal hebben 17 veroordeelden die de opgelegde geldboete niet hadden betaald, de vervangende hechtenis in het KIA uitgezeten. Ten aanzien van de opgelegde schadevergoedingsmaatregel heeft een klein aantal gedetineerden de vervangende hechtenis uitgezeten.
§4.4 Overdracht strafexecutie op grond van artikel 40 van het Statuut
Tabel 19 Verzoeken overdracht strafexecutie
Verzoeken overdracht strafexecutie art. 40 Statuut | 2022 | 2023 |
Naar Nederland | 2 | 0 |
Naar Bonaire | 0 | 4 |
Naar Curaçao | 2 | 10 |
Aan Aruba | 1 | 3 |
Deze procedure is geregeld in de Onderlinge Regelingen (ORD). Eén gedetineerde die wegens medische redenen naar Nederland werd overgebracht is in 2023 teruggebracht naar het KIA. Eén resocialisatieverzoek gericht aan Nederland dat in 2022 werd ingediend is door Nederland nog steeds geen beslissing overgenomen. Eén nieuw resocialisatieverzoek gericht aan Nederland werd ingediend. Dit verzoek is thans nog in behandeling.
§4.5 Overname strafexecutie op grond van verdragen
Het OM heeft geen verzoeken ontvangen om de resterende straf die in het buitenland is opgelegd in Aruba te mogen uitzitten.
§4.6 Adviezen gratieverzoeken
Tabel 20 Adviezen gratieverzoeken
2022 | 2023 | |
Ingekomen verzoeken | 3 | 5 |
Eén gratieverzoek werd toegewezen door de Gouverneur van Aruba zodat de veroordeelde met het Sociale vormingstraject kon meedoen. De andere verzoeken werden afgewezen.
Hoofdstuk 5: Overige taken en werkzaamheden
§5.1 Kleine rechtshulpverzoeken
Tabel 21 Kleine rechtshulpverzoeken
Kleine rechtshulpverzoeken | 2022 | 2023 |
Inkomend | 37 | 21 |
Uitgaand | 14 | 34 |
Totaal | 55 | 54 |
§5.2 Uitleveringsverzoeken
Tabel 22 Uitleveringsverzoeken
Inkomend uitleveringsverzoek | 2022 | 2023 |
1* | ||
0 |
*Het verzoek was afkomstig van Venezuela, maar kon niet in behandeling worden genomen, omdat de onderliggende documenten niet volledig waren.
§5.3 Justitiële documentatiedienst
Tabel 23 Aantal verklaringen omtrent het gedrag
Verklaringen omtrent het gedrag | 2022 | 2023 |
Totaal aanvragen ingediend | 8491 | 8054 |
Weigering afgifte (geen noodzaak) | 237 | 222 |
Afgewezen (justitiële documentatie) | 24 | 9 |
Verklaringen uitgereikt | 6855 | 7578 |
Niet opgehaald | 1027 | 220 |
Totaal ontvangen leges | Afl. 274.200,= | Afl. 303.120,= |
Het OM heeft een stijging kunnen zien in het aantal verklaringen omtrent het gedrag (VOG) dat is uitgereikt.
De oorzaak hiervan is onder meer dat veel bedrijven een VOG eisen voor het in dienst treden van nieuwe werknemers. Daarnaast worden de werknemers die al in dienst zijn gevraagd om een VOG in te dienen vanwege de implementatie van nieuw beleid.
§5.4 Extrajudiciële zaken
Het merendeel van de onderstaande tabellen zijn nieuw. Deze tabellen bevatten werkzaamheden ter uitvoering van wettelijke taken die aan het OM zijn toebedeeld en die ook een werkbelasting vormen voor ons personeel.
Tabel 24 Extrajudiciële zaken
Extrajudiciële zaken | 2022 | 2023 |
Vaststelling Nederlanderschap | 0 | 0 |
Verzoek afgewezen | 1 | / |
Verzoek toegewezen | 1 | / |
Tabel 24a Verzoeken Burgerlijke Stand verbetering akte
Verzoeken artikelen 24 t/m 24b Boek 1 BW | 2023 |
50 |
Tabel 24b Verzoeken Voogdijraad ondertoezichtstelling van kinderen
Verzoeken Titel 14 Afdeling 4 Boek 1 BW | 2023 |
18 |
§5.5 Overige
Tabel 25 Verzoeken op grond van de Krankzinnigenverordening
2023 | |
Artikelen 14 en 15 Krankzinnigenverordening (plaatsing en inbewaringstelling) | 29 |
artikel 22 Krankzinnigenverordening (plaatsing voor 1 jaar) | 4 |
Tabel 26 Verzoeken op grond van de Richtlijnen Geslachtsnaamswijziging
2023 | |
Adviezen uitgebracht | 11 |
Hoofdstuk 6: Personeelsmanagement
§6.1 Personeelsmanagement
Tabel 28 Personeelssterkte (december 2023)
Personeelssterkte | 2022 | 2023 |
Ambtenaren | 43 | 39 |
Rechterlijke ambtenaren | 12 | 10 |
Arbeidscontractanten | 2 | 4 |
Overeenkomst van opdracht | / | 3 |
Detacheringsovereenkomst | / | 2 |
Vacatures | 6 | 3 |
Totale formatie | 56 | 58 |
In deze formatie wordt ook de plek meegerekend van één medewerker die ter beschikking werd gesteld aan het Ministerie van Justitie. In deze formatie is niet meegerekend de ambtenaar die werd ontslagen.
Begin van het jaar is de nieuwe hoofdofficier van justitie de organisatie komen versterken. Later in het jaar werd afscheid genomen van de procureur-generaal. In september heette het OM welkom aan zijn opvolger. Van twee collega’s werd afscheid genomen omdat 1 met pensioen ging en de andere een nieuwe baan kreeg binnen de overheid. Van een andere collega werd afscheid genomen omdat zij met de VUT ging.
De organisatie nam drie medewerkers aan op grond van een overeenkomst van opdracht. Deze medewerkers werden geplaatst bij het Team PBB en op de Afdeling Executie om onder meer het structureel innen van openstaande geldboetes mogelijk te maken, wat uit de hiervoor genoemde cijfers in tabel 16 blijkt.
Eind december 2023 stonden de volgende 3 vacatures nog open:
- Juridisch medewerker tweede lijn;
- Allround medewerker;
- Medewerker onderhoud.
Het OM heeft in samenwerking met Departamento Recurso Humano stappen gezet voor het concipiëren van een nieuw formatieplan. De laatste versie van het concept formatieplan is omstreeks december 2023 voor becommentariëring door het OM ontvangen.
§6.2 Ziekteverzuim
Tabel 29 Ziekteverzuim
Ziekteverzuim | 2022 | Overheid 2022 | 2023 | Overheid 2023 |
Totaal verzuimpercentage (%) | 4.16 | 7.92 | 3.55 | 7.09 |
Totaal meldingsfrequentie (dagen) | 4.13 | 5,41 | 3.78 | 4.61 |
Totaal gemiddelde verzuimduur (dagen) | 8.15 | / | 3.4 | 5.82 |
Nul verzuim (medewerkers) | 6 | / | 16 | / |
In 2022 waren medewerkers nog langdurig ziek door het COVID-19 virus dat was in 2023 beduidend minder. Hetgeen ook opvalt is dat 16 medewerkers nul keer ziek hebben gemeld. Het totale ziekteverzuim van het OM lag onder het gemiddelde van de overheid.
§6.3 Prestatiemanagement
Het jaar 2023 was voor het uitvoeren van het prestatiemanagement een proefjaar voor de medewerkers binnen de overheid. Het OM is hiermee ook begonnen en heeft de jaarcyclus van het houden van drie gesprekken met de medewerkers volbracht.
Het OM was gewend aan jaarlijkse functioneringsgesprekken die werden gevoerd door de afdelingshoofden. Het implementeren van het prestatiemanagement was een gezamenlijk leerproces dat gedurende het hele jaar plaatsvond, waarbij de gesprekken om de vier maanden werden gepland. Dit bleek ook effectiever te zijn voor het verkrijgen van regelmatige feedback. Voor sommige afdelingshoofden verliep dit proces zonder problemen, terwijl anderen hier meer moeite mee hadden vanwege de hoge werkdruk. Het OM ziet het prestatiemanagement als een werkwijze die voor de medewerkers een manier is om het uitvoeren van de werkzaamheden te verbeteren. Het is ook gebruikt om aan te kondigen wat er minder goed gaat in de organisatie.
Volgens het OM kan het prestatiemanagement een bijdrage leveren aan de groei en het succes van de medewerkers en de organisatie.
[1] Het project Bestuurlijke Aanpak Ondermijning Aruba wordt hierna onder paragraaf 2 toegelicht.
[2] Ondermijnende criminaliteit is criminaliteit die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt (Kamerbrief duurzame ondermijningsaanpak Cariben, 6 oktober 2020). Bij ondermijning is sprake van vermenging van onder- en bovenwereld.
[3] De executie module is pas op 29 februari 2024 verkregen door het OM.
[4] Gegevens worden opgevraagd uit het Bevolkingsregister. Niet altijd staan desbetreffende verdachten ingeschreven bij de Burgerlijke Stand en is het voor de registratie medewerker niet duidelijk of het een man of een vrouw betreft.
[5] Een geactiveerde dagvaarding betekent dat het Rubi-systeem registreert dat er een dagvaarding is opgemaakt. Maar het betekent niet dat al deze dagvaardingen ter terechtzitting worden gedagvaard.