Nieuws, Vacatures|

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de landen Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten. Het
Openbaar Ministerie (OM) in het Caribische deel van het Koninkrijk bestaat uit het OM van Aruba en het
OM van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (OM Carib). Het OM is belast met de
strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en met andere bij de wet vastgestelde taken 1.
Aan het hoofd van beide OM’s staan de procureurs-generaal. Het OM Aruba bestaat uit twee parketten: Het parket bij het gerecht in eerste aanleg onder leiding van de hoofdofficier van justitie en het parket van de procureur-generaal. Belangrijke thema’s bij de uitvoering van de taken van het OM zijn de samenwerking op het gebied van de rechtshandhaving met en tussen (de) andere landen, de versterking van de verbinding met de samenleving, alsmede de doorontwikkeling van het OM zelf. Voor het OM is een visie ontwikkeld voor de jaren 2023-2027 om aan de taakuitvoering richting te geven. Ter uitvoering daarvan wordt gewerkt met een jaarplan- en verslag cyclus. Ook loopt er een digitaliseringsproject in samenwerking met het Gemeenschappelijk Hof van Justitie voor het verbeteren van de bedrijfsprocessen en diverse kwaliteitstrajecten. Met financiële ondersteuning van Nederland is sinds 2022 de aanpak van ondermijnende criminaliteit versterkt en tevens een werkgroep ondermijning opgericht.

Het OM Aruba is met ingang van 1 april 2025 (de aanstellingsdatum is bespreekbaar) op zoek naar een:

(Recherche)officier van justitie (1fte)


De functie
In het takenpakket van de rechercheofficier worden grofweg de volgende taken onderscheiden. De bevordering en bewaking van de doelmatige inzet van de opsporings- en vervolgingscapaciteit, de
kwaliteit van het gezag over opsporingsonderzoeken van de opsporingsdiensten in Aruba en in samenspraak met de hoofdofficier van justitie aansturen van het Recherche Samenwerkingsteam (RST)
dat op Curaçao is gevestigd en de Landsrecherche Aruba. De rechercheofficier neemt deel aan de diverse stuurploegen en zorgt voor een op beleidsprioriteiten afgestemde keuze van onderzoeken, bepaalt mede een efficiënte en effectieve strategie in onderzoeken, bewaakt de voortgang en kwaliteit van onderzoeken en waakt over een verantwoorde inzet van recherchecapaciteit. Een andere taak is de bevordering en de bewaking van de kwaliteit van de beoordeling van strafzaken, de kwaliteit van het strafdossier en de procesgang en daarmee een doelmatige en kwalitatief hoogwaardige inzet van de vervolgingscapaciteit.
De rechercheofficier houdt onder andere toezicht op de inzet van de bijzondere opsporingsmethoden
door het toetsen van beslissingen, geeft aanwijzingen, zet kwaliteitsinstrumenten in zoals reflectie,
tegenspraak en evaluatie. Hij of zij geeft in complexe en gevoelige opsporingsonderzoeken richting aan
het onderzoek, ondersteunt en denkt mee met de zaaksofficier. Gelet op voornoemde taken neemt de rechercheofficier ook een aantal zittingen en piketten voor zijn/haar rekening. De kleinschaligheid van de organisatie brengt met zich mee dat enige flexibiliteit van je wordt verwacht.

Jouw profiel
Je voldoet aan de wettelijke eisen die zijn gesteld om tot lid van het OM op Aruba te worden benoemd2.
Je beschikt over goede contactuele eigenschappen, toont eigenaarschap, je bent besluitvaardig, proactief
en je bezit overtuigingskracht. Ook treed je doortastend op, ben je stressbestendig en gericht op het
behalen van resultaten. Tevens moet je in staat zijn om, op basis van kennis en ervaring, de ontwikkelingen in politieke en maatschappelijke opvattingen over de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde, richtinggevend te beïnvloeden naar consistent, zichtbaar, toetsbaar en herkenbaar optreden.
Je hebt bij voorkeur ruime ervaring als officier van justitie en aantoonbare ervaring in en met het coachen
op effectiviteit en kwaliteit van officieren van justitie en parketsecretarissen. Je stelt belang in wat er in de Arubaanse samenleving leeft en je hebt affiniteit met een multiculturele werkomgeving. Je treedt als officier van justitie de lokale cultuur en gewoonten met een open mind tegemoet. Je bent integer in het nemen van beslissingen en in gedrag en blijft ook onder druk onafhankelijk. Je dient in hoge mate stressbestendig te zijn; het OM op Aruba staat soms vol in de frontlinie en onder relatief hoge druk van media en politiek. Opgemerkt zij dat de kleinschaligheid van de gemeenschap op Aruba betekent dat je -met het oog op wat het OM wil uitstralen-selectief zal moeten zijn in je sociale contacten, hetgeen beperkingen met zich mee brengt.

Informatie
Bij het OM Aruba geldt een 40-urige werkweek. Deeltijd werken is niet mogelijk. Bij het OM Aruba worden de salarissenschalen zoals opgenomen in het Rijksbesluit rechtspositie leden van het Openbaar Ministerie Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba gehanteerd 3.
Voor meer inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met de hoofdofficier
van justitie Alex Erades op telefoonnummer +297 592 8479. Ook kun je contact opnemen met Dedy WoeiA-Tsoi, de huidige rechercheofficier. Zij is te bereiken op +297 699 3923. Vanuit Nederland graag rekening houden met 6 uur tijdsverschil.

De procedure
Je sollicitatiebrief kun je richten aan het OM Aruba t.a.v. de procureur-generaal mr. A.L.A.C. Flanegin en
sturen aan HRM medewerker mevrouw Miriam Wernet, per email: Miriam.Wernet@omaruba.aw.
Je wordt verzocht jouw telefoonnummer en e-mailadres in de sollicitatiebrief op te nemen. Solliciteren is
mogelijk tot en met 13 september 2024. In ieder geval maakt een sollicitatiegesprek met medewerkers van het parket in eerste aanleg onderdeel uit van de procedure. Dit gesprek zal begin oktober 2024 plaatsvinden. Tenslotte zal er een plaatsingsgesprek plaatsvinden met de procureur-generaal.
Sollicitanten vanuit het Nederlandse OM gaan voor de duur van de benoeming met buitengewoon verlof
bij het Nederlandse OM. Er geldt een terugkeergarantie naar het Nederlandse OM. Uitgangspunt is terugkeer naar het eigen parket. Wanneer dat niet mogelijk blijkt, zal de plaatsing OM-breed geschieden,
onder verantwoordelijkheid van het eigen parket. Wellicht ten overvloede wordt opgemerkt dat de
sollicitatie op steun van de eigen parketleiding moet rekenen en alleen dan in behandeling kan worden
genomen.

1 https://www.overheid.aw/bestuur-organisatie/wetteksten-0101-staatsregeling-van-aruba_41326/item/0101-
staatsregeling-van-aruba_5724.html

2 https://www.overheid.aw/bestuur-organisatie/wetteksten-1401-rechterlijke-macht_42205/item/1401gt93009-landsverordening-op-het-openbaar-ministerie_10891.html

3 https://wetten.overheid.nl/BWBR0028565/2010-10-10

Deel deze informatie:

Comments are closed.

Close Search Window